nagels-knippen

eelt-weghalen

frezen_groot

DE PEDICURE

Medisch pedicure

De medisch pedicure verzorgt de voeten van mensen met allerlei voetproblemen. In de behandeling verzorgt zij je nagels en verwijdert eelt en – indien aanwezig- likdoorns. Voorafgaand aan de behandeling voert de pedicure een voetonderzoek uit. De pedicure geeft je adviezen over schoeisel, persoonlijke hygiëne en huidverzorging.

De medisch pedicure & specialistische technieken

Een medisch pedicure is breed opgeleid en kent behandelingsmogelijkheden van complexere voet- en nagelproblematiek. Zij kan alle zogeheten risicovoeten behandelen. Hieronder verstaan we o.a. problemen die ontstaan zijn ten gevolge van reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing. Daarbij heeft de medisch pedicure uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van oncologische voetzorg, orthesiologie, nagelregulatie en -reparatie en anti-druk technieken. De medisch pedicure werkt volgens vastgestelde richtlijnen en weet wanneer de cliënt moet worden doorgestuurd naar andere zorgaanbieders.

Behandeling van risicovoeten

 • meer weten over voetproblemen bij reuma
 • meer weten over voetproblemen bij diabetes
 • oncologische voetzorg
 • oudere of verwaarloosde voeten
 • Schimmelnagels

  Een kwart van de Nederlanders heeft wel eens last van een schimmelnagelinfectie. De medisch pedicure kan u helpen met een juiste diagnose en een behandelplan. Meer over schimmelnagels

  opgeleid-schimmelnageldiagnostiek

  VOETPROBLEMEN

  Eelt is plaatselijke verdikking van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/of druk. Door het wrijven van de opperhuid over een oppervlak wordt die ruwer en hard. Eelt is een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Zowel het voorkomen van eelt als het verwijderen van eelt is noodzakelijk. Daarnaast kunnen door uitdroging hielkloven ontstaan. Hielkloven kunnen pijnlijk zijn, en maken de voeten absoluut minder aantrekkelijk.

  Een likdoorn is een naar binnen groeiende eeltpit. Wanneer deze op de zenuw drukt ontstaat er pijn. De pijnklachten kunnen soms zo ernstig zijn dat het lopen wordt bemoeilijkt. Likdoorns worden ook wel eksteroog of clavus genoemd.

  Gespleten/gescheurde nagel: Hierbij is de nagel beschadigd. De oorzaak kan zijn een huidziekte, ouderdom of letsel.

  Ingroeiende nagel: een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelwal groeit en pijnklachten kan geven.

  Dwangnagel: een extra nagelstukje dat aan de zijkant van de nagel meegroeit.

  Blauwe nagel: ontstaat door een bloeding onder het nagelbed. Dit kan gebeurd zijn door beknelling, klap of stoot, of door te kleine schoenen.Vooral voetballers hebben veel last van blauwe nagels.

  SPECIALISTISCHE TECHNIEKEN

  Nagelbeugels kunnen worden toegepast bij ingroeiende nagels (bolle vorm) en tunnelnagels. Het doel is om de nagels weer terug te brengen tot een normale pijnloze groei. Er zijn verschillende soorten nagelbeugels.

  Bij nagelreparatie (nagelprothese) wordt de natuurlijke nagel gedeeltelijk of volledig vervangen. Deze nageltechniek kan worden vervaardigd door middel van gel of acryl. De nagel voelt heel natuurlijk aan en past perfect bij de natuurlijke nagel. De gerepareerde nagel zorgt ervoor dat de oorspronkelijk gevormde nagelwallen behouden blijven en voorkomt dat het nagelbed onjuist gaat opgroeien en blijvende nagelmisvormingen of ingroeiing veroorzaakt.

  Een voet orthese is een op maat gemaakt siliconen hulpstuk (ondersteunende voorziening) met als doel ondersteunen, stabiliseren,  ontlasten en/of immobiliseren bij functieverlies van spieren of gewrichten. Een voet orthese wordt gedragen in een schoen.

  De anti-druktechniek is een behandeling die wordt toegepast als een tijdelijke therapie. Het doel hiervan is in de meeste gevallen pijnvermindering. Hierdoor krijgt de pijnlijke plek rust en hersteld beter en kunt je ook zoveel mogelijk pijnvrij lopen.
  Bij pijnlijke drukpunten kun je denken aan bv. eeltvorming, likdoorns, een ingegroeide nagel, hielspoor of een wond.